Aktindsigt i sag

af Nysgerrig, 27 år 13 år i pleje - publiceret den 31. Aug 2017
Jeg ved ikke rigtig, hvor jeg skal søge hjælp til det her spørgsmål, så nu prøver jeg her. Jeg er en ung fyr på 27 år, som allerede har skabt en tryk tilværelse med hus, kone og to drenge på 5 og 2 år
Jeg har levet i plejefamilie siden jeg var 5 år og har været et smut på børnehjem efter, at jeg blev udsat for vold hos min første plejefamilie i 3 år. Derefter blev jeg tvangsfjernet og røg igennem den store rutsjebane, som vi har i det danske system. Nu kunne jeg så godt tænke mig at få nogle ting at vide fra min barndom. Så jeg har søgt aktindsigt ved Fredericia kommune. De har så ringet tilbage og fortalt mig, at der ikke findes nogen oplysninger på mig. Hvilket jeg slet ikke forstår eftersom alt skulle være gået gennem dem. Men hvad gør jeg så nu? Er der andre man kan kontakte eller få til at skrue bissen på overfor kommunen, som vel har brudt loven ved at destruere mine oplysninger.? Mvh. Nysgerrige.

Redaktøren svarer:

Kære Nysgerrig.
Du har henvendt dig det helt rette sted! Vi har mange års erfaring inde for anbringelsesområdet, og jeg vil rigtig gerne vejlede dig i dit spørgsmål.

Jeg kan godt høre, at du har været noget af en tur igennem det danske system – Jeg er rigtig glad for, at det er endt godt, og at du i dag har en tryg tilværelse med hus og familie!

I forhold til aktindsigten har du helt ret – kommunen har brudt loven ved at destruere dine oplysninger. Men! Problemet er desværre, at der efter kommunesammenlægningerne i 2007 skete det, at de mistede mange akter i tidligere sociale sager. Det er en helt forfærdelig konsekvens, men desværre sandt.

Der var i sommers en artikel om det i Information, https://www.information.dk/indland/2017/06/anbragte-soeger-svar-journalerne-voksne, Ikke at det hjælper din sag, men det kan måske give dig en følelse af ikke at stå alene.

Jeg kan også præcis sætte mig ind i din situation. For ca. seks år siden forsøgte jeg det samme som dig, at søge aktindsigt i min årelange anbringelse, men ingen akter fandtes! Jeg valgte, at acceptere det og ikke gøre yderligere ved det i ren afmagt. I dag ville jeg måske have handlet anderledes!

En mulighed kan være, at klage over din aktindsigt. En aktindsigt er en afgørelse truffet af forvaltningen. Med en afgørelse skal der altid følge en klagevejledning. Dette kan du få enten mundtligt eller skriftligt. Jeg ville ringe til Fredericia Kommune og bede dem sende en afgørelse på aktindsigten skriftligt og medsende en klagevejledning. Afgørelsen bliver så højst sandsynligt, at der ikke er nogle akter, som derfor ikke kan udleveres.

Denne afgørelse skal du skriftligt klage over og følge klagevejledningen ift. hvor du skal sende den hen. Kommunen har pligt til at genbehandle din afgørelse, når du gør dette. Såfremt de fastholder den og fortsat udtrykker, at der ingen akter er, skal de sende din klage videre til en højere klageinstans, som så har pligt til at behandle sagen.

Jeg tvivler på, at det er muligt for den højere klageinstans, at fremtrylle akterne, for hvis de virkelig er væk, så er der jo desværre ikke så meget at stille op. Men man kan håbe, at den højere klageinstans kan se, at der tegner sig et billede af, hvor mange sager, det egentlig drejer sig om, og hvor mange mennesker, der mangler så essentielle dele af deres livshistorie. Med håb om, at de på denne baggrund måske kan handle, så dig og alle os andre involverede mennesker kan sidde tilbage med en større grad af retfærdighedsfølelse. For de har jo i princippet brudt loven. Hvordan det er nået så vidt, har jeg ingen anelse om, og det kan jeg i princippet slet ikke forstå!

Hvis ikke dette hjælper dig, kan du forsøge at kontakte Fredericias retshjælp, som kan give dig gratis juridisk bistand omkring, hvad dine juridiske muligheder er. Deres hjemmeside er: http://www.retshjaelp7000.dk/ hvor du kan se nærmere.

Jeg håber meget, at du kommer videre med dit ønske om, at få flere ting at vide omkring din barndom. Skriv endelig herind, hvis du har flere spørgsmål, OG hvis du kommer længere i sagen. Så er vi meget interesserede i at høre, hvordan og på hvilken måde, du er kommet videre i sagen ?

Bedste hilsener,
Louise Hansen.

> Skriv kommentar

Sig din mening

Er der ting du mangler her på hjemmesiden, eller har du gode ideer til nye funktioner, artikler eller lignende, så skriv til os.