Plejefamilie

af K, 15 år - publiceret den 15. Sep 2017
Hej!

Jeg ved ikke om, jeg skriver det rigtige sted, men jeg vil gerne vide om, hvordan man kan komme i plejefamilie.
Jeg bor i et hjem, hvor jeg ikke har det godt, jeg skændes hele tiden med min far og mor, og føler mig altid skidt tilpas, når jeg er derhjemme. Min mor prøver at tage alle mine beslutninger og bestemme over, hvordan mit liv skal foregå, og min far er næsten aldrig hjemme, og når han er, så skælder han mig kun ud!
Jeg er nået til det punkt, hvor jeg render rundt med selvmordstanker bare fordi, at jeg gerne vil væk fra min familie.

Så mit spørgsmål er: Hvad skal jeg gøre, og er mine problemer store nok til at jeg kan komme i plejefamilie?

Redaktøren svarer:

Kære K.

Tak for dit brev. Hvor er det godt, at du skriver her ind til Børnetinget – den slags tanker som du har, skal man ikke gå rundt med alene, det er alt for hårdt.

Du skriver, at du altid føler dig skidt tilpas, når du er hjemme, og at det faktisk er så slemt, at du går rundt med selvmordstanker, fordi du ikke kan holde det ud mere.
Jeg havde det selv på samme måde som dig, da jeg boede hjemme. Jeg følte mig slet ikke hørt eller respekteret, og det kører altså én ned, hvis det eneste forhold man har til sine forældre er, når man skændes med hinanden.

Der skal rigtig meget til før man kommer i plejefamilie, og selv når det sker, er det ikke altid lykken. En del unge kommer på et opholdssted i stedet for, og der er ingen garanti for, at ens plejeforældre forstår en bedre, end ens biologiske forældre gør.

Men når det så er sagt, skal der selvfølgelig gøres noget, så du ikke skal gå og have det så skidt derhjemme! Har du prøvet at snakke med din mor og far om, hvor svært du har det med, at tingene er, som de er? Hvis det er svært at sidde over for dem og sige det alene, kan du måske skrive et brev til dem? Eller det kan være at du kender en voksen (f.eks. en moster, klasselærer eller noget andet), der kan hjælpe dig med at snakke med dem, så I kan finde ud af, hvad der skal til for, at I får et bedre forhold.

Hvis det ikke hjælper at tale med dem, og det hele bliver ved med at være skidt, kan du gå ned på kommunen og fortælle dem om det. Alle har en sagsbehandler, og kommunen kan hjælpe dig med at finde ud af hvem din er, så du kan få en snak med ham/hende. Det er din sagsbehandler, der kan vurdere om det er så slemt hjemme hos dig, at du kan komme på et opholdssted eller i en plejefamilie.
En anden mulighed kunne måske være at dine forældre eller din sagsbehandler kunne hjælpe dig med at komme væk et år på efterskole. Jeg var selv på efterskole i 9. klasse, og den pause man får fra sine forældre der kan nogle gange hjælpe på det hele.

Jeg ønsker dig alt det bedste – og husk at du altid er velkommen til at skrive herind igen.

Mange hilsner,
Melissa.

> Skriv kommentar

Sig din mening

Er der ting du mangler her på hjemmesiden, eller har du gode ideer til nye funktioner, artikler eller lignende, så skriv til os.