Efterskole

af Søster, 17 år i pleje - publiceret den 01. Sep 2017
Hej

Jeg skriver på vegne af min 'lillebror', som har været anbragt i vores familie siden fødslen. Han har fra start blevet betragtet som vores egen.
Han er i dag 16 år, snart 17, og går i 8 kl. Han har et stort ønske om at komme på efterskole. Ligesom mange af hans kammerater og som os 'søskende' også har været.
Han fungerer rigtig godt socialt, men har nogle boglige vanskeligheder. Derudover er han i en alder, hvor han tænker meget over det at være ham, en frustration over at 'andre', dvs kommunen skal bestemme over ham. Han ønsker brændende at komme på efterskole, men har netop fået at vide, at det vil kommunen ikke bevillige. En anden faktor er, at han bliver 18 under efterskole opholdet. Mine forældre vil gøre alt for, at han får det bedste liv - og vil selv betale opholdet om nødvendigt, men end ikke det kan de få svar på. De er meget frustreret og føler sig magtesløse. Min lillebror vil blive knust, når han får besked om kommunens beslutning.
Er der noget vi kan gøre? Hvorfor lytter man ikke til hans fremtidige ønsker?

Redaktøren svarer:

Kære Søster

Først og fremmest – tusind tak for dit brev. Hvor er det dejligt for din bror, at han har sådan en fantastisk plejefamilie og især søster.

Jeg kan virkelig godt forstå hans, din og jeres families frustration over kommunens beslutning. Det er jo især i tilfælde som dette, at din bror mærker det at være plejebarn og måske får følelsen af ikke at høre 100 % til.

For hvorfor kan han ikke det som jer søskende kan nu, hvor han jo også er en del af familien?
Jeg husker selv følelsen, da jeg selv boede i plejefamilie og var familiemedlem på samme vilkår som mine plejesøskende – men alligevel var der bare nogle grundlæggende forskelle som gjorde, at man var frustreret, forvirret og havde følelsen af ikke at høre til nogle steder. Jeg tror, at det er en process som tager tid, og nogle gange lang tid. Det har det gjort for mig, og stadig følelser og tanker, som rammer mig den dag i dag, hvor jeg er blevet voksen.

Men det lyder som om, at din bror har de bedste forudsætninger for at komme igennem denne process, sammen med jer.

Det er en process som tager tid, og er med til at forme ham som menneske fremadrettet – så det er ikke andet for, end blot at give ham al den omsorg, støtte og kærlighed, som han har brug.
Ift kommunens beslutning er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, at han har fået afslag, og at du og jeres familie står med følelsen af, at der ikke bliver taget hensyn til hans fremtidige ønsker. Det kan følelses enormt uretfærdigt, men det er jo ikke til at sige, hvad deres begrundelse er.

Måske dine forældre kan presse ekstra meget på nu, hvor de selv gerne vil betale? Det kan de jo sådan set stadig, når han bliver 18 – og måske han så samtidig er berettiget noget uddannelsesstøtte af en art?

Hvis det ikke flasker sig med efterskolen, er det så måske en mulighed at finde et alternativ? En 10. klasse, hvor man selv kan vælge fag, og der måske også er nogle rejser inkluderet, så han får følelsen af det særlige fællesskab, som mange oplever på en efterskole?

Du nævner hans faglige udfordringer, men lægger samtidig også vægt på, at han fungerer rigtig godt socialt, og det er jo det vigtigste! Det kan selvfølgelig for ham være rigtig svært, men når alt kommer til alt, er det vigtigste jo, at han har det godt og har nogle rigtig gode venner. Og så er det samtidig noget, som man kan arbejde med. Er han blevet tjekket for ordblindhed eller andre vanskeligheder? Der er i dag rigtig mange hjælpemidler for børn, unge og sågar også voksne som fx har læsevanskeligheder.

Til slut vil jeg sige til dig: hvor er det bare sejt, at du skriver herind til os, og er så engageret i din brors liv og ønsker. Jeg ved af erfaring, at det er en kæmpe gave for ham og vil være det resten af hans liv.

Jeg håber I sammen finder en rigtig god løsning for din bror! Du er selvfølgelig velkommen til at skrive herind til os igen.

De bedste hilsner
Maria Kristiansen

> Skriv kommentar