Hvad skal der ske?

af anonym, 16 år 15 år i pleje - publiceret den 20. Nov 2011
Hey. Jeg har boet i plejefamilie i sådan ca. 15 år. Og jeg har nogle spørgsmål omkring, når jeg fylder 18 (er p.t. 16 år gammel):

- Kan kommunen bestemme, om jeg skal blive boende i plejefamile, efter jeg er fyldt 18 år, eller kan jeg bare flytte?
- Hvad kan gøre, at jeg ikke må flytte (hvis altså kommunen kan bestemme det)??
- Må min plejefamilie bestemme over mine valg i livet, efter jeg er fyldt atten?

Redaktøren svarer:

Hej med dig.

Først: Der er ingen, der kan bestemme over dig, når du er fyldt 18 år. Så er du myndig, og det betyder, at du selv er 100 % ansvarlig for alt, hvad du vælger at gøre i dit liv.

Men når det er sagt, så er der ingen mennesker, der kan klare alt selv. Vi har alle brug for hjælp fra andre mennesker, og det er klogt at lytte til de råd og den vejledning, som andre mennesker vælger at bruge energi på at give til os … Men som sagt er det vores egen beslutning, hvad for nogle råd, vi vil følge.

Og nu vil jeg så prøve at give dig et råd eller en vejledning. Jeg håber, du vil tænke over det og vende tilbage, hvis du ikke kunne bruge det til noget, og så må jeg jo prøve igen og se, om jeg kan komme op med noget, du kan bruge.

Lovgivningen er sådan, at kommunen i samarbejde med dig skal lave en handleplan for dig og din fremtid, senest når du er 17½ år. Det betyder, at der skal være en plan for, hvordan du skal bo, om du skal have nogen form for støtte, hvad du skal lave osv.

Jeg synes, du skal kontakte din sagsbehandler og fortælle, hvad du ønsker dig, og især hvis det mål, du har, er noget, du skal arbejde dig hen imod, og som du har brug for en eller anden form for støtte til at nå. Du skal vide, at kommunen ikke har pligt til at hjælpe dig. De kan give dig nogle tilbud, som du kan sige ja tak eller nej tak til. Men jeg er sikker på, at du godt ved, hvad du har brug for. Du skal bare huske, at du er den, der ved det bedst.

Jeg har lidt svært ved at finde ud af, om du tænker, at du bare vil flytte for dig selv og klare dig selv, den dag du bliver 18 år … Hvis det er sådan, du har det, skal du virkelig tænke dig om, for hvis du brænder alle broer bag dig, kan du komme i den situation, at der ikke er nogen hjælp at hente, når du får brug for det.

Jeg skriver "når", fordi - som jeg sagde før - er der ingen, der kan klare alt selv.

Når vi flytter hjemmefra - og det gælder alle, ikke kun plejebørn - har vi brug for at have nogle voksne, vi kan få hjælp fra til forskellige ting. Der er bare meget, man skal have styr på: Økonomi, arbejde/studie, skat, regninger, mad, tøjvask og det at have et socialt liv og meget andet ... Og det er jo forskelligt, hvad vi er gode til, og hvad vi har brug for hjælp til … Og for alle er det noget, vi skal lære, og der skal jo være nogen til at lære os det.

Hele denne smøre er skrevet for at sige, at det er vigtigt, at du har nogle voksne i dit liv, som faktisk er interesseret i at hjælpe dig. Og du skal overveje, om dine plejeforældre i virkeligheden bare er interesseret i at give dig råd og vejledning, og om de ligesom almindelige forældre bare ønsker, at det skal gå dig godt … Det er jo ofte sådan, at ens "forældre" er i vejen, når målet er at løsrive sig … Men når vi så er flyttet og ikke er sammen hele tiden, bliver det for det meste nemmere.

Hvis jeg ikke har gættet rigtigt i forhold til, hvordan det er, du har det, så må du skrive igen og skrive lidt mere om, hvordan det er at være dig, og hvad du ønsker dig for fremtiden.

Venlig hilsen og tanker fra Sisse

> Skriv kommentar