Må jeg?

af Strunelskes, 19 år 6 år i pleje - publiceret den 02. Jun 2015
Jeg har boet hos min plejefamilie i 6 år og er for nyligt flyttet ned i en lejlighed på deres grund. Jeg har det ikke længere godt med dem, og min plejemor er begyndt at sige MANGE grimme ting, både når vi snakker i mobil eller når vi er sammen. Hun har flere gange kaldt mig en luder, og sagt at jeg ville ende som bistandsklient, disse ting gør rigtig ondt på mig at høre, da jeg før i tiden betragtede hende som min mor.

Jeg har fået denne her kæreste, som jeg mere eller mindre bor hos. Hans forældre synes, det er okay, de kan se hvor glad, han er for, at jeg er der. Og de sætter pris på jeg deltager i de daglige gøremål derhjemme. Jeg må gerne flytte hjem til dem, men nu til selve spørgsmålet: Lovmæssigt set er det så i orden? Jeg er 19 år og på efterværn. Da min kommune har været sløve i betrækket, er jeg ikke informeret om, hvad jeg må og ikke må.

På forhånd tak

Redaktøren svarer:

Hej Strunelskes

Mange tak for dit brev. Jeg er ked af at høre om den svære situation, du er i. Det lyder til at være rigtigt hårdt.

Har du talt med din plejemor om hele situationen? Om hvorfor hun ikke behandler dig ordentlig og blandt andet kalder dig skældsord? Det er slet ikke okay og det har hun bestemt ikke ret til at gøre!

Jeg synes, det er vigtigt, at du får sat ord på dine følelser og tanker og får fortalt din plejemor, hvor ked af det du bliver. Jeg tænker, at du med fordel kan kontakte kommunen og bede dem deltage i et møde sammen med jer, det gør det nok nemmere for dig, at få fortalt hvordan du har det. Kommunen har pligt til at deltage, da du er under efterværn.

Lovmæssigt: Efter du er fyldt 18 ophører din anbringelse som hovedregel, men alle anbragte har mulighed for efterværn fra det 18.-23. år. Et efterværn behøver ikke nødvendigvis være hos dine plejeforældre. Det kan også være en kontaktperson eller lignende.

Hvis du vælger at flytte sammen med din kæreste, så er det vigtigt, at du først kontakter kommunen og fortæller dem om din situation og feks. efterspørger muligheden for, at få efterværn gennem en anden ordning end det at bo i lejligheden hos dine plejeforældre.

Et andet sted, hvor du kan finde hjælp og støtte til din situation er ved Baglandet www.baglandet.net

Det er et mødested for tidligere anbragte og det er et gratis sted, hvor man kan henvende sig. Vi er flere her på Børnetinget, som har haft stor gavn af Baglandet. De ligger forskellige steder i landet, men du kan altid ringe og søge råd om din situation.

Jeg håber, at jeg har fået svaret godt nok på dit spørgsmål og du skal være mere end velkommen til at kontakte os igen.

Kærlig hilsen
Marlene (skribent fra Børnetinget)

> Skriv kommentar