Regler om praktikløn

af Johanna, 20 år 5 år i pleje - publiceret den 27. May 2013
Hej :)

Jeg er 20 år og bor stadig hos min plejefamilie.

Til sommer flytter jeg for mig selv, det glæder jeg mig rigtig meget til. Min største bekymring er, at jeg ingen opsparing har, derfor begyndte jeg i januar at søge job som en gal. :)

Det gav pote, og jeg fik hurtigt et vikarjob i en børnehave. Derudover er jeg sidenhen blevet ringet op andre steder fra, pga. mine ansøgninger jeg lavede i januar.

I slutningen af januar har jeg et møde med min socialrådgiver, her fortæller jeg, at jeg søger job.
Hun foreslår at ringe til et af stederne og lave en ordning, hvor kommunen betaler min løn (en slags praktik).

Det takker jeg ja til, og vi tager til møde på stedet.

Efter mødet siger hun "... så skal jeg lige finde ud af, hvor meget du skal have i løn ... du skal jo ikke have 10 kr i timen ... Haha ..."

Jeg får også udleveret timesedler, som skal afleveres d. 20. i hver måned.

Indtil videre havde jeg fået en SU-lignende takst på ca. 2.800 kr. om måneden.

Jeg starter til februar og er super glad for at være i børnehaven.

Men jeg fortsætter med at få de 2.800 i måneden og hører ikke mere til min socialrådgiver.
Jeg undrer mig og tænker egentlig mest på, at jeg ikke længere er berettiget til at modtage det SU-lignende beløb. Jeg skriver derfor en mail til min socialrådgiver, som jeg får svar på længe efter.
Hun svarer bare ikke på den del af min mail, som omhandlede lønnen.

Jeg undrer mig stadig og tænker, at det må være en fejl, da jeg ikke kan forstå, hvorfor jeg skal aflevere timesedler, hvis jeg alligevel får et fast beløb - uanset om jeg har arbejdet 60 eller over 80 timer.
Derudover synes jeg ikke det kan passe, at jeg skulle få ca. 30 kr i timen.

Jeg skriver igen en mail og har nu fået svar.

Hun skriver, at vi har aftalt, at jeg skulle fortsætte med den SU-lignende takst. Det mener jeg ikke, vi har aftalt noget om, og ærligt talt er jeg ret skuffet. Jeg havde håbet på og regnet med, at jeg havde noget til gode, som jeg kunne bruge, når jeg skal flytte.

Det har før været planen, at jeg skulle have noget starthjælp, når jeg flytter - det håber jeg så stadig er gældende.

Men alligevel - hvis jeg i stedet havde arbejdet som vikar, kunne jeg have tjent meget mere - også meget mere, end jeg kan få i starthjælp.

Så jeg havde nok slet ikke behøvet den starthjælp - hvilket jeg egentlig ville være ret stolt over :)

Her kommer mit spørgsmål:

Er der nogen regler for praktikløn i mit tilfælde?

Jeg har forsøgt at finde svar, men det eneste, jeg kan finde, omhandler studerende eller dagpenge-modtagere ... Og her går jeg jo ikke ind under.

Jeg er pædagogmedhjælper i en (kommunal) børnehave.

Jeg har i gennemsnit 20 timer pr. uge.

Jeg får udbetalt ca. 2.800 kr/mdr.

Håber I kan give et svar? :)

Redaktøren svarer:

Hej Johanna,

Nu har jeg været ved at prøve at undersøge reglerne. Det er ikke så nemt, men det ved du jo. Og fordi Børnetinget lige nu er ved at blive overdraget til en anden organisation, har vi brevkasseredaktører ikke de eksperter at spørge til råds, som vi tidligere har haft. Du har så til gengæld selv muligheden for at spørge nogle - jeg giver dig alle kontaktoplysninger til sidst i dette svar.

Jeg vil nu svare, så godt jeg kan, og på samme tid prøve at vejlede dig i hvad du kan gøre.

Først og fremmest så synes jeg, at du skal bede om aktindsigt. Det gør du ved at sende en mail til din sagsbehandler og skrive, at du beder om aktindsigt i din journal. Du kan også bede om aktindsigt i hele din sag, men så skal du være opmærksom på, at det godt kan være hårdt at læse de papirer, og mit råd er, at du ikke gør det alene. Men årsagen til, at jeg synes, du skal se din journal er, at så kan du se, hvad din sagsbehandler har skrevet fra diverse samtaler, I har haft. Her vil du kunne se, om du er bevilliget starthjælp, eller om det bare er noget, I har snakket om som en mulighed. Her vil også stå, at I er blevet enige om det med SU-lignende vilkår ... Og da du ikke er enig i, at det var det, I aftalte, kan du henvende dig om denne uenighed.

Det er i det hele taget en god ide at bede om at få tilsendt det, der bliver skrevet efter en samtale eller et møde, så du kan læse det og komme med indvendinger, hvis du ikke er blevet forstået, eller hvis der er noget, du ikke forstår.

Det, jeg har haft svært ved at finde et præcis svar på, er det med praktiklønnen.
Jeg ved, at hvis man bor i pleje, og man tjener penge, så skal der laves en beregning af kommunen omkring egenbetaling. Det vil sige, at man skal betale for at bo i pleje - ikke til plejeforældrene, men til kommunen. Jeg ved også, at man kan forhandle med kommunen om dette. Jeg har hørt om mange forskellige løsninger, som f. eks. at det man tjener, sættes på en konto til at have, når man flytter, eller der spares sammen til et kørekort.

Jeg forstår ikke, hvorfor du skulle i praktik, hvis du havde mulighed for at få et ordinært job. Måske det har noget at gøre med den nævnte egenbetaling. Men så var det jo bedre for dig, hvis du kunne spare op.

Jeg synes, du skal prøve at få et møde med din sagsbehandler, når du har set, hvad hun har skrevet i din journal. Det er en rigtig god ide at have en bisidder med - det har du ret til.

På mødet skal du bede hende om at forklare dig, hvorfor hun har valgt, at du skal i praktik, og hvorfor du får den løn, du gør. Og så skal du bede hende om at sende afgørelsen til dig på skrift, for når du har den på skrift, skal der være en begrundelse og en klagevejledning. Det betyder for dig, at du kan klage over afgørelsen.

Og så til sidst: Du kan ringe til SR Bistand. De vil kunne svare dig mere konkret og vejlede dig i forhold til, hvad du nu skal gøre. Tlf. 35 39 71 92 mandage til fredag kl. 10-12 og kl. 13-15.30 samt fredag til kl. 14.30.

Du kan også ringe til børnetelefonen i Børns Vilkår. Også selv om du er 20 år. De har også mulighed for at være bisidder, hvis du ikke selv kender en, du vil have med. Telefonnummeret til dem er 116 111 (og det er rigtigt, at der kun er seks tal i det nummer).

Hvis alt dette ikke hjælper dig nok, så prøv at skrive igen. Så har vi måske fået nogle eksperter, vi kan spørge, fra det nye sted.

Venlig hilsen
Sisse Bøgild

> Skriv kommentar