Støtte og bidrag

af Metsen, 17 år 7 år i pleje - publiceret den 18. Dec 2014
Jeg står i en situation, hvor jeg fylder 18 om 6 måneder.
Jeg vil få udeboende SU, som udgør 5.839 kr. Mine plejeforældre forlanger, at jeg får de lommepenge, som jeg får nu, samt tøjpenge (det udgør 1.726kr.) og så beholder de resten. Altså 4.100 rundt regnet.
Jeg overvejer at flytte hjemmefra, af mange grunde. Både fordi jeg ikke har de store muligheder for at spare op, men også fordi jeg bor 25 km. væk fra mine søskende, som jeg gerne vil have et bånd til.
Den by, mine søskende bor i, er et sted jeg senere hen skal studere i. Min kæreste bor der også, hvilket ikke er en dårlig ting, men jeg flytter ikke for ham.

Jeg tænkte på, hvilken form for støtte og bidrag der er? Om der kun er boligstøtte, eller hvad? :-)

- God jul!

Mange hilsner, Metsen.

Redaktøren svarer:

Kære Metsen.

Tak for din henvendelse til børnetinget.

Det er en lidt svær situation, du står i, for når du fylder 18 år, er du myndig og må bestemme over dig selv, og så kommer det store spørgsmål for mange anbragte unge, om de skal flytte eller ikke, når de fylder 18 år. Men jeg synes du skal gå efter din mavefornemmelse, om du har lyst til at flytte og om du allerede nu kan klare dig selv, hvis du skulle bo alene.

Ift. det juridiske, så er det faktisk sådan, at man ikke får SU, hvis man er anbragte i efterværn efter det 18.år. Så du skal tale med din socialrådgiver, ift. hvad de beslutter fra kommunens side.

Jeg synes du skal tage fat i din sagsbehandler og snakke med hende om, hvad planen skal være for dig. Hvis du vælger og blive boende ved dine plejeforældre, kan I prøve at finde en løsning, I alle kan være tilfredse med. Jeg er ikke sikker på, at de må tage næsten alle dine penge, derfor er det en god ide at få din sagsbehandler med ind over og hun vil også rigtig gerne hjælpe dig, når du har spørgsmål :-)

Hvis du vælger at flytte, er der mange forskellige muligheder for støtte men det kommer an på, hvilken kommunen du kommer fra. Nogle støtter anbragte unge rigtig meget, når de skal ud at bo for dem selv, og andre gør ikke. Men du har fx mulighed for at få en bostøtte, som kommer og ser til dig, og hjælper dig med fx rengøring, madindkøb og samtaler osv. - hvis du har behov for det det, og det kaldes efterværn. Kommunen har også mulighed for at støtte dig økonomisk, hjælpe dig med husleje, finde en bolig til dig osv. Men det synes jeg, du skal snakke med din sagsbehandler om, hvilke muligheder der er i din kommune og så kan du overveje, om du vil flytte eller du vil bo ved dine plejeforældre lidt længere tid.

Og du får boligstøtte, hvis du bor for dig selv, men det kommer an på hvad din indtægt er og hvad din husleje bliver. Men du kommer også til at have flere udgifter ved at bo alene, du skal fx betale varme, el, licens, mobilabonnement, internet, mad og forsikringer. Så jeg vil skyde på, du får mindre til dig selv, end det du får nu, når du skal på SU. Så det er ikke, fordi du kan lave en kæmpe opsparing, men du kunne fx lave en lille opsparing.

Jeg håber, at det gav et lille indblik i de erfaringer, jeg har og jeg håber, at du vil tage fat i din sagsbehandler, så I kan finde den bedste løsning for dig. Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke, og du er altid velkommen til at skrive igen

God jul

Kærlig Hilsen Katya.

> Skriv kommentar